Högt i tak, på allas villkor
I Navets snickerier är luften fylld av en doft av nysågat trä, målarfärg – och en skön stämning av arbetsglädje, humor och ömsesidig respekt.
Högt i tak, på allas villkor
I Navets snickerier är luften fylld av en doft av nysågat trä, målarfärg – och en skön stämning av arbetsglädje, humor och ömsesidig respekt.
Snickeriet på Navet i Mjölby är en av flera verksamheter inom kommunens enhet för daglig verksamhet. Här ingår även Hjärta till Hjärta, Tallen, Charlotta Berger på Slomarps vårdboende och Cafe å Läs på stadshuset. Alla erbjuder daglig sysselsättning med handledning för individer som har svårare att klara ett vanligt jobb. Jonas Hägerbro har jobbat som handledare på Snickeriet sedan 2015.
- – Här på Snickeriet är vi ett tiotal medarbetare och fyra i personalen. Syftet med vår verksamhet är att medarbetarna ska känna att det här är ett riktigt jobb. Vilket det är på många sätt, förstås. Vi får in beställningar, resurs- och tidplanerar tillsammans, gör ritningar, tillverkar, målar och packar. Dessutom sköter vi leveranserna, om det är i närheten. En hel del produkter säljs också i vår butik här intill.
Christian Fredriksson, en av Snickeriets medarbetare sedan 2014, fyller i.
– Handledarna tar emot beställningen och bestämmer om vi kan ta den. Sedan gör vi som jobbar här allt arbete, med viss hjälp om det behövs.
Det mesta som tillverkas här är emballage till bland annat glas, så kallad specialpall.
- – Det gör vi framför allt åt Hogstad Aluminium, säger Jonas. Vi jobbar även med HydroScand i Motala samt Arkeologerna, genom Länsmuseerna i Linköping, Stockholm och Uppsala. De roligaste och mest givande uppdragen är de där vi som personal inte behöver leda och styra så mycket. Vi stöttar och hjälper våra medarbetare att komma igång, sedan kan de klara väldigt mycket själva.
Gärna mer samverkan med näringslivet
Jonas förklarar hur viktigt det är att medarbetarna känner att det de gör är ett riktigt jobb, att de är en del av näringslivet. Där har samverkan med olika företag en viktig roll och Jonas ser gärna utökad samverkan med regionens företag i framtiden.
- – En del företag har vi jobbat med i flera år. Vår verksamhet erbjuder en stor variation på tjänster och produkter av bra kvalitet och till ett konkurrenskraftigt pris. Det finns ju många spännande företag här i regionen och det skulle vara kul om ännu fler får upp ögonen för vad vi kan göra.
Annorlunda beställningar
Även om det vanligaste uppdraget är att tillverka specialpall, kommer beställningar på en hel del mer udda produkter. I målarrummet hänger en rad käpphästar och, vid närmare titt, även enhörningar.
- – De har blivit väldigt populära, säger Christian. En skola gjorde en beställning och sedan har intresset spridit sig. Vi har också gjort hästhinder på beställning.
Till Arkeologerna gör man fyndbackar, alltså de lådor som används för att samla utgrävningsresultaten i.
- – Fyndbackarna är ett jättebra jobb, säger Jonas. De ska vara av gran, har speciella mått och täcker i princip alla moment – det ska mätas, sågas, nitas, hyvlas och slipas. Uppdraget är lagom utmanande och alla blir involverade. Dessutom får vi ganska stora beställningar på en gång, så det kan också bli lite lagom bråttom.
Vi försöker anpassa uppgifterna efter deras intressen, fast samtidigt utmana dem en del också.
Christian berättar om fler produkter som blivit omåttligt populära.
- – Vi gjorde bord med kryssunderreden och bänkar. Först gjorde vi bara en bänk till butiken, men så vi fick beställningar på 100 stycken i två versioner.
Under vår pratstund sitter vi vid ett av de omtalade borden. Det är verkligen fint, kraftigt och rustikt med grålaserade plank i bordsskivan.
- – Folk ville ha borden i mer och mer specialutföranden, säger Jonas. Det blev ohållbart, så nu gör vi ett bord eller en bänk när vi hinner och säljer i butiken. Först till kvarn, helt enkelt.
Med ett leende nämner Jonas och Christian en ännu mer unik beställning.
- – Kultur och fritid, som arrangerar medeltidsveckan i Skänninge, ville ha en stupstock, berättar Jonas. De skickade en bild och så gjorde vi tillsammans en ritning utifrån den. Alla var engagerade och ville lösa uppdraget på bästa sätt. Det blev jättebra.
- – Ja, det var ett roligt uppdrag, tillägger Christian. Vi fick också beställning på sköldar, så sådana gjorde vi en hel del också.
Att göra det man gillar
På Snickeriet får medarbetarna för det mesta göra det de gillar bäst. På så sätt får alla sina egna specialiteter.
- – Det finns de som bara gillar att måla och då får de göra det, säger Christian. Själv gillar jag inte alls att måla, jag vill hellre göra figursågningar i bandsågen.
- – Och så gör du ju fågelholkar, fyller Jonas i. De är väldigt populära. Sedan har vi medarbetare som vill vara handräckare, papperstrimlare eller något annat. Vi försöker anpassa arbetsuppgifterna efter deras intressen, fast samtidigt utmana dem en del också.
Vi har en stark gemenskap, handledarna finns alltid här så man får råd och man kan fråga vem som helst.
På frågan vilken produkt som gjort dem mest stolta under 2018, nämner Jonas bänkarna.
- – De blev så populära, att vi fick svårt att hinna med. Det är ju väldigt roligt och de är verkligen fina. Så snart vi hinner ska vi sätta igång att producera lite fler.
Christian svarar tveklöst att han är lika stolt över allt de har gjort. Utöver det de producerar, vill han också lyfta kamratskapet och atmosfären på jobbet.
- – Det är skön stämning här och vi får bra stöd. Vi har en stark gemenskap, handledarna finns alltid här så man får råd och man kan fråga vem som helst. Det är klart att vi alla kan ha en dålig dag ibland, men det går över efter en stund. Alla får vara som de vill här och jag trivs jättebra.
Framtidsdrömmar
Christian är en energisk person som varje dag cyklar till och från jobbet – oavsett väder och årstid. Även om han gillar jobbet på Snickeriet, har han en dröm – att bli skådespelare.
- – Jag är med i teatergruppen KanDeKanVi. Vi hade en julshow på Kulturscenen, där jag var konferencier. Mycket musik och sång, det gillar jag. Och så var det fullsatt! Jag skulle gärna vara skådis på heltid om det gick.