Hemsjukvården bygger på teamwork
I hemsjukvårdens lokaler på Kungsvägen är det aktivitet dag som natt. Varje pass börjar med att personalen delar upp arbetsuppgifterna mellan sjuksköterskor och undersköterskor.
Hemsjukvården bygger på teamwork
I hemsjukvårdens lokaler på Kungsvägen är det aktivitet dag som natt. Varje pass börjar med att personalen delar upp arbetsuppgifterna mellan sjuksköterskor och undersköterskor.
Christina Graflund Samuelsson är en erfaren undersköterska som arbetat i kommunen i över 25 år. Hon förklarar vilka som omfattas av hemsjukvård.
– Hemsjukvården är tillgänglig för alla som inte kan ta sig till exempelvis en vårdcentral. Det kan gälla behov under en kortare tid, som efter en operation. Då kan man behöva hjälp med såromläggning, att fylla sin medicindosett eller bara komma ihåg att faktiskt ta medicinen. Andra är långvarigt anslutna helt eller delvis, beroende på situation.
Hemsjukvården är tillgänglig för alla som inte kan ta sig till exempelvis en vårdcentral. Det kan gälla behov under en kortare tid, som efter en operation.
Hemsjukvården utgår från ljusa och trevliga lokaler på Kungsvägen mitt i stan. Här finns sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter som alla arbetar tätt ihop för att göra livet för de Mjölbybor som behöver omvårdnad så bra som möjligt. Lina Johansson är arbetsterapeut i kommunen sedan nästan fem år.
– Jag jobbar med rehabilitering och habilitering på olika särskilda boenden som också omfattas av hemsjukvård. I tät samverkan med kunder, anhöriga, personal, rådgivare, hjälpmedelscentral och tekniker jobbar vi fram en tydlig struktur och hållbara rutiner. Det är en stor fördel att sitta som vi gör, med så många professioner och kompetenser nära till hands.
Planering och samverkan
Bra planering är A och O i de flesta yrken – och kanske i synnerhet där man måste vara beredd på snabba förändringar.
– I mitt jobb är det nog lite enklare att planera, säger Lina. Visst kan det hända saker, men till största delen är min dag planerad, bland annat med många hembesök tillsammans med kunder, anhöriga och personal.
– Vi däremot måste ofta vara flexibla och redo att anpassa oss till nya förutsättningar, säger Christina. Någon kanske blir sämre eller behöver en annan typ av hjälp. Något som också ofta påverkar vår vardag är ”Trygg hemgång”, som innebär att man får rätt stöd när man kommer hem från sjukhuset. Det fungerar som ett korttidsboende i hemmet.
Digitaliseringen
Christina och Lina upplever också att vardagen allt mer inbegriper att stötta kunder i praktiska frågor, som kontakter med primärvården, apotek och mycket mer – inte minst när allt fler tjänster blir digitala. Lina betonar fördelarna med digitaliseringen, samtidigt som hon självklart är medveten om utmaningarna.
– Visst förenklar digitaliseringen mycket för oss och våra medborgare. Men det är mycket viktigt att tekniken anpassas efter behoven, så att vi kan få mer tid till den personliga kontakten.
Vi måste vara ödmjuka. Många har mer erfarenhet och vi måste självklart samverka för att nå det bästa resultatet.
CareApp är ett system för nyckelfri låshantering, som infördes 2017. Personalen loggar in med ett personligt lösenord i appen i sin mobil, väljer vilken grupp man tillhör och får upp en lista över dagens besök. Man väljer sedan besök, scannar en speciell mottagaretikett som sitter på insidan av dörren och låser på så sätt upp dörren.
– Det här har förenklat hanteringen väldigt mycket för både hemsjukvården och hemtjänsten, säger Christina. Och det är skönt att inte vara ansvariga för en massa nycklar. Tack vare digitaliseringen kan regionen nu också ta del av vårdinformation via så kallad sammanhållen journalföring, en smidig lösning för både kommunen och regionen. Digitaliseringen är något vi alla behöver arbeta med. Mycket är bra, men det finns saker att jobba på.
Fler utmaningar och hur vi möter dem
En av hemsjukvårdens allra största utmaningar är att allt fler svårt sjuka vårdas hemma.
– Inom hemsjukvården har vi delat upp våra områden i mindre sektioner för att få en bättre helhetssyn och kontinuitet, förklarar Christina. Dessutom kan vi då hålla nere personalomsättningen för våra mest avancerade uppdrag. Det här är ett sätt att få bättre samsyn och undvika onödigt krångliga tillvägagångssätt. Resurserna har vi, men vi skulle nog kunna hitta smidigare beslutsvägar och ännu smartare sätt att arbeta.
Både Lina och Christina betonar hur viktigt det är att följa med i utvecklingen och inte tveka att söka hjälp eller information från dem som kan.
– Vi måste vara ödmjuka, säger Lina. Många har mer erfarenhet och vi måste självklart samverka för att nå det bästa resultatet.
– Hemsjukvården samverkar med bland annat dietister, vårdcentralen och andra aktörer, vilket fungerar väldigt bra, säger Christina. Dessutom utvecklar vi hela tiden vår samverkan med hemtjänsten. Vi är alla en del av kundens välbefinnande och allas insatser är lika viktiga.
Lina och Christina är helt överens om att när man belyser samverkan och lyfter fram både vad som fungerar och vad som kan bli bättre, är man på väg åt rätt håll.
0
Personer har haft:
0
...besök av arbetsterapeuter
0
...besök av sjukgymnaster
0
...besök av sjuksköterska och undersköterska