Ett uppdrag genom livet
Omsorgs- och socialförvaltningen har ett tydligt uppdrag – vi finns till för människor. Utveckling och trygghet i vardagen är vår drivkraft och genom våra tjänster bidrar vi till ett självständigt och aktivt liv med meningsfull sysselsättning, för alla som behöver det. Hemtjänstuppdraget har förändrats mycket under senare år, med mer avancerad och komplex omvårdnad av kunder i alla åldrar. Men oavsett förändringen är vår målbild alltid densamma; att skapa bra välfärdstjänster för alla. Med stort och kunnigt engagemang, liksom modiga satsningar på innovativ teknik, skapar vi möjligheter som gör skillnad.
En avancerad verksamhet med stor variation
En avancerad verksamhet med stor variation
En ansökan om hemtjänst börjar med ett samtal från den sökande till utredningsenheten på omsorgs- och socialförvaltningen på kommunen. Sedan görs en utredning av vilka behov den sökande har, ett beslut fattas och slutligen ska beslutet verkställas. Här börjar hemtjänstpersonalens uppdrag. Det kan låta som en lång process, men tiden från ansökan till verkställighet kan ibland bara handla om timmar.
Ett uppdrag som förändrats
Emma Rosén har jobbat som enhetschef i hemtjänstorganisationen i två år och under denna tid har hon sett en tydlig förändring.
– Många har föreställningen om att hemtjänstpersonalen fixar kaffe och sätter på stödstrumpor, och att alla våra kunder är äldre pensionärer. Men vi har många fler mer avancerade uppdrag än tidigare. Det handlar om både unga vuxna och barn som är svårt sjuka och vill vårdas hemma.
Vi samverkar också med många olika professioner och aktörer, både inom och utanför kommunen. Detta för att säkerställa en så bra kvalitet som möjligt och för att vår kund ska få de bästa förutsättningarna att kunna utvecklas.
Caroline Gårdh är en ung, men ändå mycket erfaren undersköterska inom hemtjänsten. Hon tillhör det team som jobbar med de mest komplexa uppdragen.
– Visst är det tufft många gånger. Självklart är det stor skillnad på att hantera en 95-åring i livets slutskede jämfört med en kund som befinner sig mitt i, eller till och med bara i början av, livet. Jag möter alla kunder, men att möta sorg och svåra sjukdomar hos unga eller barn är det svåraste. Tack vare vår fantastiska personalgrupp och lika fantastiska chefer kan vi alltid ge varandra värdefullt stöd.
Emma förklarar att man hela tiden försöker minimera personalomsättningen för de mest komplexa uppdragen.
– Vi arbetar alltid med kunden och familjen i fokus. Caroline jobbar mycket hos en familj med ett barn som behöver vård och stöd dygnets alla timmar. I det här teamet arbetar ett knappt tiotal undersköterskor och barnskötare fördelade på både dag och natt. Vi samverkar också med många olika professioner och aktörer, både inom och utanför kommunen. Detta för att säkerställa en så bra kvalitet som möjligt och för att vår kund ska få de bästa förutsättningarna att kunna utvecklas.
Samverkan på många plan
Emma menar att man överlag samverkar mycket bättre nu än tidigare. Sedan ett år träffas enhetschefer och biståndshandläggarnas dagliga handledare (DHL) var tredje vecka för att stämma av det aktuella läget i hemtjänsten samt diskutera de mer vårdkrävande ärendena.
– Ett mycket bra forum, säger Emma. Att samverka så här gör att vi kan samordna resurser. Vårt viktigaste uppdrag som chefer är ju att ge våra kunder den bästa tänkbara omvårdnaden och våra anställda förutsättningar för att känna sig trygga och lyckas i sitt uppdrag. Vi har också regelbundna teamträffar, där representanter från hemsjukvården, som arbetsterapeuter, sjuksköterskor och fysioterapeuter träffas tillsammans med undersköterskor. På så sätt kan vi alltid ha kunden i fokus och tillsammans komma fram till de bästa individuella lösningarna för våra kunder.
Moderna hjälpmedel
Under senare år har digitaliseringen och ny utrustningen inneburit stora förändringar. Att slippa hantera nycklar är en av de största fördelarna.
– Inom hemtjänsten har vi telefonen som ett arbetsverktyg, säger Caroline. I telefonen finns varje kunds unika besöksplan, som berättar hur hjälpen ska utföras. Vi låser även upp dörrarna med hjälp av telefonen. Nästan alla hushåll som har hemtjänst idag har en nyckelfri lösning.
Något som också underlättat för såväl kunder och medarbetare som anhöriga, är införandet av tillsyn via kamera hemma hos kunderna. Kameran är riktad mot sängen och tillsynen görs vid ett visst antal tillfällen både natt och dag, beroende på behoven hos kunden.
– Visst var många skeptiska till en början, berättar Emma. ”Ska ni titta på mig när jag sover?” Men det handlar om trygghet, om att inte störa nattsömnen när det inte behövs men ändå kunna agera snabbt om något verkar oroväckande. När kunderna förstått syftet och fördelarna, har tillsyn via kamera mottagits mycket positivt.
I dagsläget finns drygt 10 kameror monterade hos kunder och målet är att installera ett 30-tal under 2019. Flera kunder har också GPS-klockor, som är programmerade att larma om personen rör sig utanför en viss gräns.
Något som också underlättat för såväl kunder och medarbetare som anhöriga, är införandet av tillsyn via kamera hemma hos kunderna. Kameran är riktad mot sängen och tillsynen görs vid ett visst antal tillfällen både natt och dag, beroende på behoven hos kunden.
– Självklart kan både kamera och GPS-klocka upplevas som begränsande och kanske inskränkande på den personliga integriteten – men för en dement, förvirrad person kan sådana här hjälpmedel vara av avgörande betydelse. Dessutom börjar den generella synen på övervakning eller tillsyn via kamera ändras. Många har allt lättare att acceptera användandet och se fördelarna.
Populärt trygghetsboende
Under intervjun sitter vi i köket på trygghetsboendet Burensköld mitt i Mjölby, ett av Bostadsbolagets tre trygghetsboenden i Mjölby kommun. Ett trygghetsboende är tillgängligt för alla över 65 år, oavsett tillsyns- och omsorgsbehov. Här har man sin egen lägenhet, sköter sig själv eller har hjälp av hemtjänst om man behöver det. På trygghetsboendet finns värdar som sköter både service och aktiviteter. Det ordnas förmiddagsfika, fredagsmys, matlagning tillsammans, pubkvällar och mycket mer. Dessutom finns gympasal, bibliotek och bastu i huset.
– På det här sättet skjuter många fram sitt omvårdnadsbehov, säger Caroline. Man har kanske förlorat sin partner, är ledsen och ensam. Här har man nära till sällskap, socialt umgänge och aktiviteter tillsammans med andra, alltid på sina egna villkor. Det är en mycket bra boendeform som jag önskar att fler kunde få ta del av. Hoppas också det finns kvar när jag själv blir så gammal.
Även om trygghetsboende är ett alternativ för alla över 65 år, är det långt ifrån alla som får möjligheten att flytta dit. Idag står runt 500 personer i kö.
– Det är synd att så många måste vänta, säger Emma. Förutom Burensköld finns Kungshöga här i stan och Ängen i Skänninge. Kungshöga ska byggas ut, men det räcker ju ändå inte till. Förhoppningsvis planeras fler trygghetsboenden inom en snar framtid.
Öppen och transparent arbetskultur
På frågan om hur mycket de kan planera sin arbetsdag, glider både Emma och Caroline återigen in på den sammansvetsade personalgruppen och hur alla stöttar varandra.
– Jag kan påverka mitt arbete ganska mycket själv, säger Caroline. Det är prestigelöst och vi har mycket bra samarbete med våra chefer. Vi kan stå för både det som är bra och sådant vi borde gjort annorlunda. Alla stöttar varandra och försöker alltid lösa situationen på bästa sätt.
Emma menar att det handlar om att bygga en kultur där alla känner sig trygga.
– Det är okej att säga till varandra att ”hörni, det där gjorde vi inte så bra, eller hur? Hur kan vi göra det bättre nästa gång?”. Vi har skapat en kultur där vi kan både skratta och gråta tillsammans, och det är en otrolig styrka.
Även om arbetsdagarna är planerade flera veckor i förväg, händer det hela tiden saker som gör att scheman måste stuvas om och personal flyttas mellan olika enheter.
– Många gånger måste vi lösa situationen omgående, säger Emma. Och det gör vi.
Stolta möjliggörare
– Som chef är min främsta uppgift att ge mina medarbetare de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb, säger Emma. Tillsammans lyckas vi och vi har en helt otroligt engagerad personal. Ta det här med mötesplatser till exempel. Vi har två mötesplatser i kommunen dit seniorer kan komma och umgås, ta en kopp kaffe och vara med på någon aktivitet. Mötesplatserna är öppna alla vardagar. Men så blev jag kontaktad av min personal som undrade om vi inte kunde ha öppet på söndagar också. ”Alla caféer och butiker är stängda och vi ser ett sådant behov hos de äldre att få träffas. Det gör mig inget att jobba helg.” Vad säger man som chef? Jag blir så otroligt stolt och rörd över engagemanget hos min personal.
Som chef är min främsta uppgift att ge mina medarbetare de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Tillsammans lyckas vi.
Caroline blickar tillbaka på 2018 – ett på många sätt tufft år, men ändå väldigt givande.
– Vi hade många parallella, mycket komplexa ärenden som involverade både unga vuxna och barn. Det är klart det kommer reaktioner efter en sådan tuff period, men då finns både kollegor och chefer där. Och jag blir förstås stolt över förtroendet jag får från både chefer och familjerna jag jobbar hos. Det ger mig energi.
Engagerande konsert
Under sommaren föddes idén inom hemtjänstorganisationen att arrangera en Vinterkonsert med syfte att sprida kärlek, värme och omtanke. Alla som har någon form av hemtjänst, bor på trygghetsboende eller annat stödboende bjöds in till en konsert i kyrkan, där duktiga, lokala artister ställde upp gratis och presenterade ett sprudlande musikaliskt program med välkända låtar. Evenemanget engagerade hela kommunen och en mängd sponsorer ställde upp.
– Bussbolaget ställde upp gratis och hämtade upp alla som ville vara med, med rullstolar, rollatorer och syrgasutrustning och allt som behövs, berättar Emma. Pensionärer på trygghetsboenden hade bakat muffins och kakor så att alla fick en egen goodiebag. Ett stort antal kollegor var också där för att visa besökarna till rätta och hjälpa till på alla möjliga sätt. Det var ett fantastiskt engagemang som berörde mig djupt.
Emma berättar också lyriskt om hur personalen under de allra hetaste sommarveckorna cyklade runt med vätskeersättning, saltgurka, sill och vattenmelon till de äldre.
– Ja, fyller Caroline i. Mjölby är en bra kommun att bo och leva i för alla.
När stöd och hjälp betyder allt
När stöd och hjälp betyder allt
Han har mörkt, lockigt hår, en tydlig vilja och fullt av energi i kroppen. Möt treårige Gabriel och hans föräldrar, en familj som är helt beroende av stödet och hjälpen från hemtjänsten.
Gabriel föddes 10 veckor för tidigt med ur-akut kejsarsnitt, eftersom mamma Veronikas moderkaka lossnade. Det räddade livet på både mor och barn, men som en följd av syrebristen fick Gabriel flera skador på hjärnan.
– Gabriel har en CP-skada i grunden plus många andra problem, berättar pappa Hampus. Han kan inte äta eller svälja, utan sondmatas direkt in i tarmen. Dessutom har han andningshjälp mesta tiden av dygnet. Han klarar sig utan 2-4 timmar på dagen, beroende på hur han mår.
Eftersom hans situation medför komplex och avancerad omvårdnad, är arbetsteamet handplockat och särskilt utbildade för just Gabriels behov.
När Hampus och Veronika kom hem med Gabriel, insåg de snart att han hade ett mycket stort vårdbehov. Det blev långa sjukhusvistelser och många diskussioner med sjukvård, hemtjänst, habilitering och andra verksamheter.
– Det var en del diskussioner i början, säger Veronika. Första tiden hade vi hjälp 14 timmar i veckan på dagtid plus alla nätter. Idag har vi hjälp dygnet runt på heltid och det är vad vi behöver.
Överlag upplever Hampus och Veronika att de har blivit väl bemötta, att olika myndigheter har lyssnat på dem och tillgodosett deras och Gabriels behov.
– I början skulle Gabriels behov utvärderas var tredje månad, säger Hampus. Det var jobbigt att hela tiden få förklara återigen vad han kunde klara av och inte, och samtidigt vara nervös för att man skulle göra en ny bedömning och dra ner på hjälpen. Så har det som tur är aldrig blivit och idag utvärderas hans behov en gång om året. Det känns väldigt skönt.
Dedikerat hemtjänstteam
Caroline är en av ett knappt tiotal hemtjänstanställda som jobbar med Gabriel. Eftersom hans situation medför komplex och avancerad omvårdnad, är arbetsteamet handplockat och särskilt utbildade för just Gabriels behov. Någon av föräldrarna är alltid hemma och jobbar tillsammans med hemtjänsten.
– Gabriels omvårdnad kräver att man alltid är minst två personer, säger Caroline. Därför är det ju också väldigt viktigt att personkemin fungerar. Jag spenderar väldigt mycket tid med både Gabriel och familjen, så då måste vi ju gilla varandra och komma överens.
Caroline är även med Gabriel på förskolan. Hon sköter hans omvårdnad och utrustning, medan en specialutbildad förskollärare tar hand om den pedagogiska delen. När förskolan är slut vid lunchtid tar de gärna en promenad från förskolan hem till lägenheten mitt i centrum.
– Gabriel älskar att vara ute, säger Caroline. Han har en gåstol och klarar ofta att gå med den hela vägen hem från förskolan. Det finns också en mycket fin lekpark här intill där vi spenderar mycket tid.
I övrigt spenderar de mycket tid i Gabriels rum, där han har all nödvändig utrustning och många leksaker som stimulerar sinnena på olika sätt.
Här blir det ju tydligt att vi hela tiden måste vara flera. Jag måste sitta här och stötta honom så han inte ramlar. Samtidigt kan sondmatningsslangen trassla sig, han kanske behöver ha andningshjälpen – och då måste ju någon kunna fixa det.
– Vi hittar på allt möjligt. Han har en grön boll som han älskar att leka med och häromdagen gjorde vi maracas, säger Caroline och visar färgglada maracas som är fastsatta i ett draperi i rummet.
Dagliga övningar
Gabriel älskar att vara aktiv, men har lite svårt att styra sina rörelser. Han har ett speciellt ståstöd som han ska träna i två timmar om dagen, uppdelat på flera omgångar. Hampus och Veronika visar honom ett speciellt symbolkort för att han ska förstå vad som är på gång. Gabriel läggs på golvet för att få ståstödet monterat och protesterar lite.
– Han gillar inte att ligga på rygg, säger Veronika. Det blir lite jobbigare för honom att andas då, men det handlar bara om en kort stund.
När Hampus lyfter upp Gabriel till stående position, blir han genast nöjdare. Hampus hjälper honom till skrivbordet vid fönstret, där han entusiastiskt börjar flytta träkulor på en ställning.
– Här blir det ju tydligt att vi hela tiden måste vara flera, förklarar Hampus. Jag måste sitta här och stötta honom så han inte ramlar. Samtidigt kan sondmatningsslangen trassla sig, han kanske behöver ha andningshjälpen – och då måste ju någon kunna fixa det.
Stort stöd
Gabriel tillhör en mycket varm, öppen och engagerad familj. Förutom Hampus och Veronika kan även Gabriels mormor, morfar, farmor och farfar alla sköta utrustningen och omvårdnaden som Gabriel behöver. Samt förstås, det dedikerade teamet från hemtjänsten.
– Stödet från hemtjänsten betyder enormt mycket, säger Veronika. Det gör att vi kan fungera som familj och inte bara som vårdare. Det gör också att vi kan fortsätta arbeta, ha fritidsaktiviteter, bibehålla sociala kontakter – och helt enkelt känna att vi är en del av samhället.
Ett varmt tack till Gabriel och hans familj, för att de ville dela med sig av sin situation. Komplexiteten i hemtjänstens roll idag går knappast att beskriva på ett bättre sätt.